Délmagyarország, 2009. október 12.

Megosztás

Az ostobaság hoz ki a sodromból

- Mire utal új kötetének címe, a "Tiszta tűz"?

- Ez egy olyan kötet, amelyben hét műdarab található. Novellák és elbeszélések. Mindegyiknek az a jellegzetessége, hogy dupla. Kétrészes tehát. Afféle irodalmi párosok. Ezért a kötet címét is két címből barkácsoltam össze. Található a kötetben egy Tűz című páros elbeszélés, és egy Tiszta pohár című kisregény. Ebből lett a Tiszta tűz. Később vettem észre, hogy Babits Mihály Tüzek című versében ír tiszta tűzről, amely a szerelmes szemekben ég. Annál jobb, gondoltam.

- Miért választotta az irodalmi párost arra, hogy egy történet két aspektusát megvilágítsa? A mindennapi életben is jobban odafigyel az eltérő véleményekre, megélésekre?

- Úgy érzem, a két szemszög, az egyrészt-másrészt nagyon jellemzi a mi életünket. Ennek próbáltam utánajárni, hétszer. A figyelmes olvasó konstatálja, hogy gyerekkortól a nyugdíjaskorig tart a történetek íve. Igen, én mindig érdeklődöm az ellenvélemények iránt. Úgy tartom, azok szükségesek ahhoz, hogy valódi képet kapjunk a világról. Aki csak a vele egyetértőkre figyel, üvegharang alatt él.

- A könnyedebb műveihez tartozik ez az új könyv vagy a szépirodalmi súly dominál?

- Mit jelent az, hogy könnyedebb? Én arra törekszem, hogy az olvasó leljen élvezetet, ha a munkáimat fogyasztja, akkor is, ha mondjuk a halálról szólnak. Tehát ne munka legyen számára az olvasás. Stílusom valamilyen okból mindig valamelyest ironikus, olykor humorosnak mondják. Nem tudom, erre céloz-e, ez adottság. Könnyedebb művem talán csak kettő van, a Ha én Bródy volnék és a Teniszezz velem (én sem tudok még). Ezeket - kérdése szellemében - Két könnyed címmel fogja megjelentetni az Európa az életműsorozatban, majd néhány év múlva, ha sorra kerülnek.

- Majd' 1 éve vásárolták meg az amerikaiak az Apák könyve terjesztési jogait. Milyen fogadtatásra lelt kint, milyen országokban olvashatják még a műveit? Fontos-e ez Önnek?

- Én a lehető legtöbb olvasót szeretném megérinteni. Ilyen alapon nagyon örülök a külföldi kiadásoknak. Az USA-beli megjelenésre régóta vágytam, mert több évig éltem odakint a nyolcvanas évek végén. Egyelőre nagyon jók az előjelek, de csak három hete jelent meg, várnunk kell tehát a fogadtatás megítélésére. Németországban és Szerbiában volt eddig kiugró a siker.

- Ön honlapjával, reklámkampányaival nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tudassa az embereket ténykedéséről. Alkatilag is természetesnek találja a folyamatos önmenedzselést, vagy fárasztó kötelességnek érzi?

- Önmenedzselés? Én úgy érzem, engem már régen az olvasóim szeretete menedzsel. Nagy az érdeklődés, igyekszem kielégíteni. Mindenesetre január elsejétől átszerződtem az Európa Kiadóhoz. A kampányt ők csinálják. Én úgy tartom, sokat köszönhetek a könyveimnek. Ha egy megjelenik, szívesen áldozok időt a népszerűsítésükre, így próbálván "visszafizetni" az adósságot. Ha ilyenkor meghívnak művelődési házba vagy könyvtárba, igyekszem elmenni. Természetesen a megírandó könyveimnek is adósuk vagyok, emiatt viszont féltem a munkaidőmet. E két érzés között lavírozva próbálok eleget tenni a felkéréseknek.

- Vámos klub című tévéműsora, amelyben írókkal, költőkkel beszélgetett, jóval szűkebb réteget célzott meg, mint korábbi tévés szereplései. Nem hiányoznak Önnek ezen a téren a hatalmas népszerűséget hozó megjelenések?

- Egyáltalán nem. Kiegészítő sportnak éreztem a tévéműsorokat. A Vámos klub a kollégák iránti szolgálat volt, annak szántam. De júniusban azt is abbahagytam. Öt évig csináltam. Szeretnék majd egy kötetet összeállítani a 77 beszélgetésből.

- Az említett televíziós szereplések alapján Ön egy megfontolt, nyugodt, béketeremtő ember. Mi az, ami kihozza a sodrából?

- Az ostobaság.

- Januárban betölti a 60. életévét. Különös jelentőséggel bír ez a kerek szám, vagy átlagos ünneplés lesz?

- Az ember nem magát ünnepli, tehát nem tudom. Számomra a kerek évfordulók sem fontosabbak, mint bármely születésnap. Mind arra való, hogy az ember megálljon az úton, s elmélkedjék egy kicsit a múltjáról és a jövőjéről. Hétköznapokon okosabb, ha a jelenünkre összpontosítunk.

Nagy Zoltán

Eredeti cikk

.