2010. május

Megosztás

Kedves Barátaim!

A Pünkösd számomra különösen kedves, nem csak a vallásos jelkép (valaki nemrég magyarázta el, hogy a Szentlélek eljöveteléről van szó, s miképpen értendő az), hanem a szó miatt is. Pünkösd: úgy hangzik, mintha valamiféle különleges sütemény volna. Mellesleg az is befolyásolhat, hogy voltaképp Pünkösdfürdő a neve a körzetnek, ahol élek, kőhajításnyira az ilyen nevezetű strandtól. Amely mindig a legutolsóként nyit ki a budapesti fürdőhelyek közül. Nekem ugyan mindegy, én máshová járok a fiúkkal, ha úszni támad kedvem. Pontosabban kedvünk.

Miről eszembe jut, hogy nemrég Burger Barna kiszállt otthonomba, hogy lefotózzon. DE a kisfiúk mindig a képbe nyomakodtak. Így készült egy hármas fotó is, remek. Szívesen közzétenném, pedig elvem, hogy a gyerekeimet távol tartom a médiától, ami szerintem idáig sikerült is. Ellenállok, és mégsem teszem ide, attól tartva, hogy könnyedén lemásolja valamelyik bulvárlap, és közli. Akit érdekel, annak majd megmutatom valahogyan. Ellenben mellékelem azt a fotót, amiért az egész történt, tehát ugyanakkor készült. Ezt szánom A csillagok világa hátára, majd ősszel.

b_250_250_16777215_00_images_stories_press_101001_01.jpg

Nyomaszt egy adósságom: még márciusban megígértem, hogy az általam átírt KFT-szám szövegét közzéteszem (eljátszották Lévay Balázs tévéműsorában.) Íme. De csak a zenével együtt élvezhető.

Afrika helyett Honfigőz
azaz
– a kulináris változat –

Ha meguntam, hogy hamburgert vegyek,
Majd főzögetek, bár főzni nem szeretek.
De szóba se jöhet francia konyha,
Csak a jó  magyar paprika, a ponty, meg a mangalica,

Aha-ha.

Előveszem a jó  nagy fazekakat,
Válogatok majd fűszerszámokat,
Sárgát, aranybarnát, zöldeset, pirosat,
Erős  és férfias, imádlak paprika,

Aha-ha.

Ref:
Slambuc, babgulyás szalonna, gubás mák,
Vadas hús, töltött paprikák, és házi csuszák,
Halászlék, hűs kocsonyák!
Ó-ó-ó, paprika.

A lányokat mind e kajákkal kábítom.
Egy zsíros csókért a lángost odaadom!
Ha nem megy a főzés, a kosztot majd hozatom.
A lényeg az ágyjelenet. Na, volt elég paprika?

Aha-ha.

Valamint tegnap óriási öröm ért. Mellékelem az ügynököm levelét:

Dear Miklos,
I hope you’re well. I’m sending you here below an email from Other Press with the news that The Book Of Fathers has been honored by the Independent Publisher Book Awards! There is a link below, and a letter from the Awards Director which will give you a better idea of just what this is all about.
It’s good news, and well deserved. Bravo!
All best,
Lauren

Ettől azért megrendültem. Ha így folytatom, a végén még büszke leszek rám.

Nyakunkon a könyvhét, ahol az alábbi megjelenéseket bonyolítom:

  • Kétszer dedikálok a Vörösmartyn (v. ö.: Könyvhét tér), az Európánál: június 5-én ls 6-án, szombaton és vasárnap, délután 6-kor.
  • Júnis 4-én viszont lesz egy könyvbemutató, rajtam kívül még két külföldi, de magyar szerzőnek, az egyik Charles Fenyvesi, a másik az oly kitűnő John Lukacs, akinek különösen sokat köszönhetek (Budapest történetéről szóló könyvét használtam az Apák könyvé-hez). A könyvbemutatót a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik, 5 órakor. Elvileg zártkörű, de akit én hívok meg, azt beengedik. Ha valaki közületek érdeklődik, szívesen látom, csak kérem, jelezze a legkedvesebb adminnak, aki meg majd legalább egy nappal az esemény előtt nekem. Én a Kedves kollégák (I–II.) címűt mutatom be, értelemszerűen.

Ezúton kérek elnézést, ha a PIK-ben elhelyezett szövegek bírálatával kicsit lemaradtam, hamarosan behozom. Pünkösd után. Mindeközben maradok hívetek:

vmsigno.gif

.