2004. októberi levél

Megosztás

Kedveseim,

Midőn ezt írom, fél lábbal még és már Deutschlandban vagyok. Berlinben s Münchenben volt felolvasás a múlt héten, holnap pedig megyek a frankfurti könyvvásárra. Nagyvonalú kiadóm, a Random House úgy szervez, mint egy svájci óra.

Először helyesbítenem kell. Szeptemberi levelemben önhibámon kívül rosszul adtam meg egy adatot. Pontosabban a magyar tévé megváltoztatta az időpontot. A Szépírók fesztiváljáról készült 50 perces tévéfilm nem pénteken, hanem vasárnap lesz az m2-őn, 21:15-kor. Föltéve persze, hogy ehhez már tartják magukat - állítólag ki van nyomtatva a tévéújságban.

Addigra visszatérek külhonból magam is. Ugyanakkor most kell leadnom Márkez és én utsó korrektúráját, minél fogva tele vagyok szorongással, ahogyan ilyenkor illik. A három legvégső átíráskor már sokszor megesett, hogy valamit visszajavítottam, amit előtte ki, ez a biztos jele annak, hogy a kézirat már elkészült. De akadnak különös gondok. Van egy kis káosz a magyar helyesírásban. Például. Én így szeretem: dél-francia. Az akadémia így: délfrancia. Én így szeretem: sültbanán szeletek. Az akadémia így: sültbanánszeletek. (Megjegyzem, a számítógépem helyesírásellenőrzője nekem ad igazat, de az mindegy.) A lényeg persze nem az, hogy hogyan, hanem hogy ahogyan, mindig úgy legyen a könyvben. Search-replace, ugyebár, végkimerülésig.

Tehát a dolog tőlem most elszakad végleg. Ez hideg, üres érzés, már hozzászoktam.

Szívderítőnek inkább arra térek, hogy nagyszerű kritikákat kaptam Németországban és Ausztriában, nem hogy rossz kritika, de rossz mondat sem érkezett eddig - nem vagyok ehhez szokva. Néhányat a nyelvet bírók kedvéért elhelyezek itten.
http://www.brigitte.de/kultur/buecher_cds/show_buch/index.htmll?id=1311
http://www.abendblatt.de/daten/2004/08/28/334228.htmll
http://www.wienerzeitung.at/frameless/buch.html?ID=13745

Németországban mindig nagyon feszített a program. Idén lesz még ausztriai felolvasó körút, brüsszeli felolvasás, és persze november elejétől Márkez dedikálások (ő, attól tartok, nem lesz jelen). Amit már tudok: nov. 10-én a Fókuszban Bächer Iván mutatja be a könyvet. Vélhetőleg nov. 12-én és 19-én a LIBRI vállalat valamely boltjaiban kell fölbukkannom. Ami a vidéki túrát illeti, ezek estek lesznek, s a dedikálás előtte vagy utána. Szeged (nov. 30), Miskolc (nov. 15), Kiskunfélegyháza (dec. 14), Győr (dec. 10) biztosnak ígérkezik, a többi alakul. Mindezt leszámítva az a tervem, hogy karácsonyig valamiképpen kialudjam magam. Bár ahogyan a menetrendre tekintek, elfog a kétség. Ám derűlátón tekintek a jövőbe, mint mindig.

Hasonló jókat kívánok tinéktek.
Vigyázzatok magatokra.
Hívetek,

VM

.