2005. júniusi levél

Megosztás

Kedveseim,

Nem tudom visszafojtani az örömöt amiatt, hogy kitört a nyár. Meg amiatt, hogy az idén adódott egy kis tavasz, némi záporesõ is szélvihar, ahogyan illendõ.

Az én életemben kevés érdekes történt. Valójában pihentem. Sokat eveztem a Dunán. Könyvhét elõtt, alatt és után dedikáltam néhányszor. És rengeteget olvastam. Most épp Goethe: Vonzások és választások címû regényét. Mely a házaspárok szerelmi bonyodalmainak alapmûve. Vas István fordította. Az eredeti cím (Wahlverwandschaften) egy kémiai fogalom, régies kifejezéssel: Cserebomlás. Valójában azt jelenti, hogy elemek, miután egymással egyesültek, utána szükségképpen más elemekkel is egyesülnek. Szó szerint a német cím annyit tesz: választott rokonok. Föltétlenül érdemes elolvasnia annak, aki szereti a megrendítõ irodalmat. Bármely közkönyvtárban hozzáférhetõ. Én az úgynevezett Platán könyvtárból hoztam haza, mely egy kicsi, de jól felszerelt gyûjtemény erre mifelénk. A kötetek zömében az a pecsét olvasható: Textilipari szakszervezet könyvtára. Nyilván amint az megszûnt, a könyveket ideszállították. Rendszerváltozás környéki történet.

Többek kérésére közlöm az Alexandra könyvesházbeli sorozatom néhány következõ alkalmának végleges idõpontját és vendégeit. Amint megtudom, a PAX tévé mikor kezdi adni a fölvételeket, azt is jelzem itt, vagy a fórumban.

Jún 8. Kertész Ákos
Jún. 16. Grecsó Krisztián

Júl. 7. Békés Pál
Júl. 21. Garaczi László

Aug. 31. Morcsányi Géza (a Magvetõ igazgatója)

Szept. 15. Kukorelly Endre
Szept. 29. Németh Gábor

Mint már említettem, a belépés ingyenes, és mindig dedikál az alany a mûsor után.

Láttam a tévében a könyvek csatája címû mûsorban, amint az Apák könyve és a Száz év magány közül utóbbi gyõzött, hat-kettõre. Nem bántam. Jól esett a mesterrel egy "lapon" említõdni. Tûnõdtem, milyen érzés volna, ha a könyvtáros zsûri engem hoz ki nyertesnek. Rossz. Szóval, nincs panaszom. Különösen jól esett, midõn a végén azt mondták, én vagyok GGM legjobb hazai tanítványa. Bár igaz volna.

Más. Egy antológia készül, melybe ismert magyar emberek (többek közt) írók szerepelnek, méghozzá saját maguk által írott imával. Fölkértek. Nem szeretem az ilyen alkalmi vállalkozásokat, de igent mondtam, két okból. 1. A bevételt nemes célra fordítják. 2. Úgy véltem, jót tesz, ha összegezem, hogy életem eme szakaszában mi nyomaszt, mitõl félek, miért imádkozom - a magam módján, persze.

Az eredményt megmutatom nektek, talán nem érdektelen. S ha az is, kíváncsi vagyok, mit szóltok hozzá.
Júliusig szép idõt, boldog napokat kíván hívetek,

561024_01.jpg

(Így néztem ki 1956 tavaszán)

.