2005. októberi levél

Megosztás

Kedveseim,

Úgy látom, elkezdődött az október is. Nekem nagyon munkásan, amit sejtetni engedtem már. Az őszi Irodalmi Fesztivál sok munkával járt, s nemcsak előtte, utána is, mert kétszer ötven perc készül róla az MTV számára. Az egyiket - ha igaz - október harmincadikán tűzik műsorra, a másikat november 9-én. Utóbbi Kertész Imre születésnapja. Ebből sejthető, hogy az egyik műdarab a vele folytatott beszélgetést összegzi. A másik ötven perc a két teljes nap műsorából annyit, amennyi belefért.

Igazán csak azok kedvért, akik jelen voltak az eseményen, ezen alkalommal közzéteszem a montírozás scriptjét (a két teljes napból készült 50 percét), melyből kikövetkeztethető, hogy mi maradt benn, s mi került ki. A szöveg Halász Lajosnak szól, aki minden műsorom vágója. Szolnoki András a gyártásvezető, Jordán Péter az első asszisztens.

Láthatjátok, így kell ezt csinálnom műsorkészítéskor, másodpercre. Állandóan számolni, számolni, ami nem az erősségem. Ha egy részt beteszek, túl hosszú, ha egy másikat kiveszek, túl rövid…

Igyekszem mindig 1-3 perccel rövidebbre csinálni, mert mindig van rész, ahol így nem lehet, s a vágónak kell egy pici plusz idő.

Abban nem vagyok biztos, hogy így érthető, de gondoltam, egyszer lássatok ilyet is.

A fórumban ez iránt érdeklődőknek jelzem, hogy a rádióban ismét lesz HOGY VOLT fölolvasás, nem is egy, és ezekhez az adott portré főhősétől kikerestek eredeti hangfelvételt, így az is hallható, ami számomra borzongató érzés. A fölvételt és az egész munkát Zoltán Gábor készítette a rádióban, szerintem remekül. ő egyébként maga is prózaíró, méghozzá figyelemreméltó, kár, hogy igen ritkán ír, egyetlen kötetét ismerem (nem biztos, hogy van több).

Az adások a Bartókon lesznek, november 24-én, 25-én, 28-án, 29-én és 30-án, mindig délután kettő óra öt perckor, mint azt Zoltán Gábor e-mailjéből tudom. Persze, állami médiatársaságnál mindig minden változhat…

Volt egy estem másodikán az Örkény Színházban. Azért, mert úgy volt, hogy MTV műsorkészítésre kapacitált, szóban meg is egyeztünk, irodalmi műsor szeretett volna lenni, alkalmanként egy íróval és egy olvasóval. A szerződés csak nem készült el, de mindig azt üzenték, ne nyugtalankodjam, minden rendben lesz. A színházban le kellett foglalni a napot, a szervezésnek el kellett kezdenie a jegyek árulását. Újra telefonáltunk, megint az a hír jött, ne nyugtalankodjunk, minden rendben lesz. És nem nyugtalankodtunk. És minden rendben is lett - az est jól sikerült. Egy héttel előtte fölhívtam az MTV egyik alelnökét - ő személyesen kért föl -, hogy most már azért… Mire ő: Hát neked nem szóltak?

A műsorra most nincs pénz. De ez is rendben van, több idő marad írni.

A HOGY VOLT kötet november első hetében jelenik meg. Most a címlappal folyik a vacakolás. Ebből is közreadok egy változatot - a végleges ennek alapján készül, de persze sokat változik még a szín és a betűtípus. Ez a védőborító, belső fülek nélkül. Tehát úgy képzeljétek el, mintha egy könyvet nyitva, "hasra fordítva" hagynátok az asztalon. Vagyis az eleje és a háta látható.

Mindenkinek boldog őszölést - és őszülést - kíván hívetek,

VM


hogy_volt_02.jpg

.