2014. szeptemberi levél

Megosztás

Kedves Honlapi és Arckönyvi Érdeklődők,

Tudom, egy ideje kitűntem a képből, ennek van oka és magyarázata, de talán mindegy is. Gondolom, másoknak is zűrös volt a nyaruk. És a rossz idő ellenére sokáig tartott.

Most szeretném fölvenni a fonalat, és tájékoztatni mindenkit arról, mivel telik majd az én hasonlóképpen zűrös őszöm – ez nem panasz, csupán tájleírás.

Kezdjük azzal, hogy az Európa kiadó a megszokott ritmusában már megint kiadja egy régebbi könyvemet, most a Sánta kutya kerül terítékre. Ennek az ősi – eredeti – címe az volt: Egy asszony élete. Erről lebeszéltem magam, s az Ab Ovo kiadóban, amelynél akkor voltam, helyeseltek, túl szürke cím volna. Beláttam. A Sánta kutya az utolsó fejezet miatt jutott eszembe, amelyben egy valóban sánta keverék eb szerepel, aki viszont igen beszédes. Később úgy éreztem, a cím kissé félrevezető, mert a hazugság csak (?) akkora szerepet játszik benne, mint általában az életünkben. Mindegy, a címeknek is van sorsuk. Ezt a kis bizonytalanságomat, mely nem a regénnyel, csak a címével kapcsolatos, most egy alcímmel igyekszem megszüntetni.

Sánta kutya

– EGY ÉLET –

Persze, a szerző fóbiája nem föltétlenül tartoznak az olvasókra, de az én olvasóm megértőnek bizonyultak az elmúlt negyvenöt évben. (Bizony, 1969 óta publikálok, barátaim, ezt én is nehezen hiszem el, noha tény, nem pedig csak afféle vélemény.) Hátha így marad, míg élünk.

Itt jegyzem meg, hogy az utolsó fejezetbeli cserfes eb modellje az én kutyám volt, nemrég szállt el tőlem, tizennégy év és hét hónapi együttlét végén. Ő nem volt sánta, de kétségtelenül igen beszédes.

Mellékelem a borítótervet. Kíváncsian, mit szóltok hozzá.

b_250_250_16777215_00_images_stories_bookcover_magyar_santakutya.png


A Sánta kutya bemutatója az Alexandra könyvesházban lesz, október 10-én, este hatkor, az Alexandra Panoráma termében, a Nyugati téren.

Egyéb publikus jelenléteimből az alábbiakat tudom előadni.

I. Folytatódnak estjeim a Puskin moziban. (Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos u. 18.) Négy részből álló sorozat lesz. Azt tervezem, hogy utána ezeket a tematikus eszmecseréket (interaktív, vagy mi a szösz) befejezem. Kezdés mindig este hétkor. Mindegyik dátum hétfőre esik. Jól kezdődjék a hét?

1. Gyógyírás. Szeptember 22.

2. Gyógyolvasás. Október 27.

3. Gyógyszínház. November 24.

4. Gyógyzene. December 22.

II. Ugyancsak folytatódnak zenés kalandozások Bornai Tiborral, immár a Spinoza színházban. KOMOLYTALAN ZENE címmel.

Októberben, novemberben és decemberben tartunk egyet-egyet, mindig a hónap elején, rendszerint keddi napokon. A pontos dátumát még csak az elsőnek tudom. Ezek is este hétkor kezdődnek.

Október 14., kedd: Táncolni kéne

A régi görögök úgy tartották, aki nem táncol és énekel, az nem is férfi. Ők azt mondták: nem ember, de akkor a nőket ugye még... tudjuk. Első estünkön a táncról lesz szó, elsősorban a valódiról, s annak szerepéről huszonegyedik századi életünkben. De azért a lelkek tánca is szóba kerül.

Műsoron: (a változtatás jogát a fellépők és a nézők is fönntartják maguknak)

  • She Was Just 17 (Beatles, rock and roll)
  • Lelassult Blues (Vámos)
  • Scarborough Fair (Simon & Garfunkel, ír láb-emelgetős)
  • The Entertainer (Scott Joplin, ragtime)
  • Malaguena (Gareth Koch, flamenco)
  • So Dancó Samba (Jobim)
  • Táncházi kesergő (Vámos, verbunkos)
  • Esetleges ráadás: Paperback Writer (Beatles, rock and roll)

Változatlan lendülettel készülnek a Kalózadás-ok a Klubrádióban, csütörtök este nyolckor, élő adásban. Ezt kiváltképp szeretem csinálni, de nem tudom, meddig bírom tartani a ritmust, ugye minden hétre készülünk egy (néha két) zenedarabbal, és anyag-gyűjtenem kell soros vendégemről. Azért év végéig okvetlenül helytállok hősleg.

Mindeközben íródik a regény, lassan araszolok benne, soká fog tartani. Nem állítom, hogy ráérek, de azt igen, hogy nem sietek, a prózaírás hosszútávfutás.

Nagyjából ennyit tudom fölhozni mentségemre. Vagy ahogyan az amerikai rajzfilmek szoktak befejeződni: That’s all for today, folks! Ami nagyjából így hangzana a mi nyelvünkön, más által kitalálva: Ennyi volt a mese mára! (…zárul Miki mókatára.)

Viszontlátásig maradok hívetek:

vmsigno.gif

2014. szeptember 15.

Hozzászólások  

#5 Liszka Zsuzsa 2014-09-25 14:57
Kedves VM!
Én is sok erőt, kedvet, hitet kívánok az Előtted álló sűrű időszakhoz! (De melyik nem az?) Főként, hogy kedves kutyád, Rilke hiányával is meg kell birkóznod!
Hűséges olvasód:
Lizsu
#4 Őszi Róbert 2014-09-18 20:23
Minő aktivitás, kedves Miklós. Jó ezt olvasni, s majdan remélhetőleg látni is, egynémely előadáson. Bírom a hitét, cselekvő lelkét. Ösztönző alkata van. Ez fontos. Borító kafa, lélekbarát gondolat a cím módosulás, prózában a pontosság, a célzott, elengedhetetlen . Különben nem talál utat, csak mélán kering a történet valami unalmas röppályán. Tanár úr rendesen megvámolja az őszt, kiveti rá a sarcot, de így is van rendjén. Addig él az ember, amíg dolgozik. Egészséget, erőt, lendületet, habzó szabadságot kívánok mindennemű cselekményeihez .

Baráti üdvözlettel,
Őszi
#3 Susanne Hildebrand 2014-09-17 01:33
Szolni alig merek, am megis. Akad nehany nyelvtani eliras a szövegben, bizonyara csak a "zurös ösz" lehet az oka. Tenyleg elnezest kerek, hogy szolok erte, de keptelen vagyok nem eszrevenni.
Szandekom egyaltan nem a kötekedes, sokkal inkabb a joszandek.
Remek programjai vannak, vagyakozva figyelem a tavolbol, hiszen olyan nagyon jo lenne legalabb nehanyon ezek közul resztvenni!
Vigasztalasul marad nekem a Klubradio. Valamint adjanak nekem egy kenyelmes fotelt es az ön könyveit es en boldog vagyok!
Tisztelettel: Hildebrand Zsuzsanna
P.S.: a köny boritojan lehet egyaltalan meg valtoztatni???
#2 Tavaszlány 2014-09-16 13:04
Kedves Miklós!
Borítóterv gyönyörű! Méltó a tartalomhoz. Gratulálok alkotójának.
Örömmel ráhúznám a régi példányomra...
Kalózadások igazi, heti kulturális csemegének számítanak, jó lenne, ha maradna. Lenne időd, erőd hozzá a továbbiakban, hisz kimeríthetetlen a vendégek köre, kitűnő művészeink sora.
Készülő regényedhez alkotókedvet, a hosszútávfutás magányos műfaj.
Szeretettel.
Ildikó
#1 Radván Ágnes 2014-09-16 11:57
Kedves VM! :)
Hiányzott már a levél, hosszú volt a csend!
Nagyon csábító az estek témája, ugyanúgy, mint a
Komolytalan zene műsorterve. Igyekszem eljutni
valamelyikre legalább.
A borítóterv is tetszésemnek való!
Üdvözlettel,
Radván Ágnes