2011. márciusi levél

Megosztás

Kedves Honlapi Barátok,

Ez persze könnyen Holnapinak olvasható. Bizonyos mértékig az is lehet igaz.

Midőn ezt írom, a Duna partján váratlanul a tavasz tombolásba fogott. Noha tegnap még akadtak hófoltok. Nem baj. Hallom a rádióban, hogy holnap (vasárnap, március 6.) 10-25 fokot esik majd a levegő. Gyerekek, szívbetegek, magas vérnyomással küzdők (e csoportba tartozom, nagyjából azóta, hogy betöltöttem a hatodik életévem) vigyázzanak magukra. Naccerű. Azt nem mondták, hogyan.

Különben sem biztos, hogy az ember vigyázhat magára. Vagy vigyáznak rá az égiek (ez anyagelvűeknek is elfogadható fogalmazás, gondolom, a sorsot értve alatta), vagy hiába minden. Persze, azért marad szabad tér az egészséges életmódnak, vagy mi a francnak. Sportolni biztosan érdemes. Mi például bicikliztünk Rilkével. Pontosabban én nyomtam a bringán, ő meg futott utánam, ahogyan a lábai bírták. A szűrt napfényben láttam csak igazán, mennyire megőszült az elmúlott években. Ő tizenkettő (szorozva héttel). Nénike. Ahhoz képest – mint a nyúl.

Most adtam le az Apák könyve új kiadásának korrektúráját. Azt hiszem, már említettem, hogy a megjelenés dátuma május elseje. (A Zenga zének-é október 23?) Érdekes, milyen könnyen szeg az ember fogadalmat (lényegtelent). Elhatároztam, hogy bele se nézek a korrektúrába, ez egy annyira túlhordott szöveg, oly sokszor átnézett és átjavított, minek? De nem bírtam megállni. Találtam is néhány apróságot, amihez hozzányúltam. És ez így van, mondják az agykontroll szekta hívei. Meg én.

Elhatároztam, hogy ez lesz talán az utolsó hagyományos levél, a jövőben video üzeneteket próbálok küldeni nektek, én készítem a felvételt, és én is vágom meg. Ehhez már csak a movie maker nevű szoftvert kell használhatóvá tenni valamelyik számítógépemben, az ügyintézés már zajlik. A felvételeknek talán a gyerekeim is örülni fognak – majd.

Két jövendő könyvhöz jegyzetelek párhuzamosan, és egy színdarab tervét is nézegetem. Tudtátok, hogy a szinopszis görög szó, eredeti értelme olyasmi, hogy bizonyos dolgok vagy személyek együttesét nézni, azokra egy szempillantással rátekinteni? Én csak most olvastam. Sose találnátok ki, hol. A Biblia egyik új kiadásának jegyzetei között. Emiatt hívják szinoptikusnak az első három evangéliumot.

Jártam a közeli múltban az Eötvös Collegiumban (ők írják így), egyetemisták hívtak. A beszélgetés szövegét legépelték, mert a könyvhétre más hasonlókkal együtt ki akarják adni. Napokig javítgattam, mert az élőszó és az olvasott nagyon nem ugyanaz a káposzta. Mindenesetre meg szeretném mutatni nektek.

Ugyancsak nemrég készített velem a NOL.presszó egy beszélgetést, részben videoként, részben nyomtatásra szánva. Előbbit megnézhetitek.

Legközelebb tehát, ha sikerül, képben-hangban jelentkezem.

Addig is maradok hívetek,

vmsigno.gif

 

P. s. Írtam egy újabb rövidkét a Népszabadság-nak. Ti olvashatjátok el legelőször.

.