Blog No. 9

Megosztás

Mindszentek. Erről mindig az jut eszembe: Mind Szentek? Például Szent István királyunk, aki az ország akkori területének lakosságát nagyjából félig kiirtatta? Azaz minden két emberből az egyiket megölette, a kereszténység lobogóját lengetve s elveit hirdetve, tekintet nélkül arra, hogy az illetők magyarok voltak, vagy szlávok, vagy bármely más náció fiai?

Hát, nem tudom. Akinek vallásos érzékenységét megsértettem, attól bocsánatot kérek. Gyújtsunk gyertyát de ne csak családi halottainkért, hanem -- ha szabad így mondanom -- az ország másik feléért is. Amen.

Hozzászólások  

#4 Borhegyi Éva 2014-01-16 14:10
Jujj, ez azért ennél lényegesen összetettebb dolog, mintsem hogy így ex katedra ki lehessen jelenteni, de csúnya bácsi is volt ez, mit vagyunk úgy oda tőle! Kb. valamikor 1083-ban avatták szentté, de legalábbis a XI. században, tehát még bőven akkor, amikor erény volt legyilkolászni bárkit a keresztre hivatkozva. Másrészt nagyjából szabályozási célból ment a gyilkolászás, még ha primitív módon is. Arányaiban mérve az itt-ott a mai napig meglévő halálbüntetés sem sokkal humánusabb eljárás szabályozási célokra. Akárhogy is nézzük, nem dicsekedhetünk ma sem tökéletes erkölcsökkel, s nem tudhatjuk, mindenféle szabályozgatáso k nélkül jelenleg hol tartana az emberiség a(z ön)pusztításban .
#3 Vámos Miklós 2013-11-04 12:51
Én igyekszem senkit nem bántani.
#2 Liszka Zsuzsanna 2013-11-03 09:02
Igen! "...Mindenkiért egy-egy gyertya égjen!"
#1 BN 2013-11-02 13:23
Kedves VM!

Mindenszentek napján, mikor a temetőt körüljárva már minden családtagnál meggyújtottuk a mécsest, gyújtunk egyet a nagy keresztnél is. Tegnap már párszáz égett ott. Ezek azokért égnek, akik meghaltak, sírjuk jeltelen, senki sem gondol rájuk. De mi (keresztények) igen.
Szent István kapcsán (jelzem, vallásos érzékenységem nem sérődött meg) beugrott a 105. Zsoltár: "Fölkentjeimhez ne nyúljatok, ne bántsátok prófétáimat!"

Üdv.: BN